Ajokaistojen yhdistyminen

30.04.2020

Uusi Tieliikennelaki tuo uusia liikennemerkkejä. Valtaosa uusista liikennemerkeistä on "facelift -malleja", mutta joitakin täysin uusiakin tulee. Tässä oma suosikkini. E 30 Ajokaistojen yhdistyminen. Merkillä osoitetaan kahden ajokaistan yhdistyminen, jossa ajoneuvoilla vuorotellen siirrytään jatkuvalle ajokaistalle.

Tästä tulee varmaan kansan suussa vetoketjumerkki, koska se kuvaa merkin tarkoitusta parhaiten. Tarkoitus on ajaa molempia kaistoja loppuun asti ja liittyä jatkuvalle kaistalle vuorotellen.

USAssa tätä asiaa on tutkittu jo yli vuosikymmenen ja aiheesta kirjoitettu useita artikkeleita. Lopputulema näyttää olevan se että aikaiset kaistan vaihtajat kuten itsekin olen ollut, pahentavat ruuhkaa vaikka kokevat toimivansa liikennettä sujuvoittaen. Ruuhkassa kannattaa siis ajaa kahta kaistaa loppuun asti ja siirtyä siellä vetoketju -periaatteen mukaisesti jatkuvalle kaistalle.

Tämä ei tietenkään tarkoita sitä että ruuhkassa tulisi käyttää mahdollisimman pitkään kaistaa joka vetää hyvin, mutta vie eri suuntaan kuin on itse menossa. Tämä on oman kiireen asettamista muiden yläpuolelle.

Tässä muutama linkki ameriikan artikkeleihin. USA Today , HowStuffWorks ja Zerodeathsmd.com