Sähköauton latauksen hintavertailua

28.01.2023

Sähköauton lataaminen on hintojen noususta huolimatta yhä edullista kunhan tietää mitä tekee. Lataaminen voi olla myös erittäin kallista. Jopa samasta latauskaapelista saa monen hintaista sähköä riippuen siitä millä latauksen maksaa. Mutta ei huolta, tämä kaikki selkeytyy ja helpottuu päivä päivältä. 

Kodin ulkopuolella lataavan sähköautoilijan ja yritysautopäättäjän kannattaa vilkaista latauskartta.fi sivustolta eri operattoreiden kattavuus sekä alla olevista taulukoista mikä maksusovellus käy missäkin sekä hinnoittelu. Pikaisellakin vertailulla voi tehdä kohtuullisia säästöjä. Muista kuitenkin että kyseiset hinnat ja hinnoitteluperusteet ovat tämän päivän tilanne ja huomenna kaikki voi olla toisin. 

Hinnoitteluperusteita

Olemme hyvää vauhtia menossa kokonaan kilowattituntipohjaiseen hinnoitteluun, mikä selkeyttää huomattavasti nykyistä tilannetta. Tänään hinnoittelu voi perustua ladattuihin kilowatteihin, laturilla vietettyihin minuutteihin tai molempiin. 

Vaikka kWh veloitus selkeyttää hintojen vertailua, käytän itse minuuttihintaan pohjautuvaa Elli-sovellusta, jossa on myös 6 € kuukausimaksu. Maksan lähes kaikista suurteholatauksistani 0,34 € minuutilta. (Taulukossa on Ellin uusien asiakkaiden hinta.) Nopeana lataajana hyödyn aikaan perustuvasta hinnoittelusta. Erikoishintoja tarjoavat myös autonvalmistajat. Esimerkiksi Volvo tarjoaa yhdessä Plugsurfingin kanssa ensimmäisen vuoden ajaksi Ionityn lataukset 0,35  € / minuutti.

Latauksen maksaminen

Vielä toistaiseksi latauksen maksaminen onnistuu helpoiten ennakkoon tilatulla rfid-tägillä tai maksusovelluksilla, mutta tulevaisuudessa se on oltava mahdollista yleisimmillä maksuvälineillä. Hiljattain julkisten latauspisteiden markkinoille hiljattain lähtenyt Neste näyttää esimerkkiä. Neste Latauksen voi maksaa lähimaksulla tai muilla yleisimmillä maksutavoilla ilman sovelluksia tai tägejä.

EU parlamentin Fit for 55 - paketti ohjaa tulevaisuuteen seuraavasti: "Vaihtoehtoisia polttoaineita käyttävien ajoneuvojen käyttäjien tulee pystyä maksamaan helposti, hinnan tulee näkyä kilowattituntia tai kiloa kohti, sen tulee olla edullinen, vertailukelpoinen ja kaikkien ajoneuvomerkkien saatavilla.

Latausasemien esimerkit on valittu sattumanvaraisesti maksusovelluksista ja osalla hinnat vaihtelevat eri latausasemilla, joten kyseiset yhdistelmät eivät ole joka paikassa edullisimpia tai kalleimpia.

Kolme edullisinta yhdistelmää:

Nopea suurteholataus 21 min / 42 kWh

 1. Recharge, K-Lataus sekä Virta Elli sovelluksella 11,57 €
 2. ABC Lataus omalla sovelluksellaan 13,02 €
 3. K-Lataus omalla sovelluksellaan13,44 €

Hidas suurteholataus 52 min / 48 kWh

 1. ABC Lataus 14,88 € omalla sovelluksellaan
 2. K-Lataus 15,36 € omalla sovelluksellaan
 3. Neste 18,72 € omalla sovelluksellaan

AC peruslataus 6 h / 63 kWh

 1. Plugit omalla sovelluksellaan 10,80 €
 2. ABC Lataus omalla sovelluksellaan 13,86 €
 3. Recharge Fortum C&D sovelluksella 15,75 €

Kolme kalleinta yhdistelmää:

Nopea suurteholataus 21 min / 42 kWh

 1. K-Lataus Plugsurfing sovelluksella 30,66 €
 2. Recharge Plugsurfing sovelluksella 29,42 €
 3. Recharge Fortum C&D sovelluksella 26,42 €

Hidas suurteholataus 52 min / 48 kWh

 1. K-Lataus Virran sovelluksella 56,68 €
 2. K-Lataus Shell Recharge sovelluksella 47,52 €
 3. Virta Plugsurfingin sovelluksella 41,60 €

AC peruslataus 6 h / 63 kWh

 1. Lidl Virran sovelluksella 81,60 €
 2. K-Lataus Virran sekä Plugsurfingin sovelluksella 45,99 €
 3. Virta Plugitin sovelluksella 43,47 €

Ohessa on numeroja rakastaville konkreettisia esimerkkejä. Taulukoissa on punaisella ja vihreällä merkitty latauspiste ja keltaisella maksusovellus. 

Esimerkkien kilowattitunnit ja minuutit / tunnit perustuvat todellisiin talvilatauksiin. Vertailussa ovat nopea suurteholataus Volvo C40 Twin akku esilämmitettynä, hidas suurteholataus VW ID4 ei akun esilämmitystä sekä peruslataus Volvo XC40 Twin.  

Lopuksi voi yleistää niin että nopea suurteholataaja hyötyy järkevästä minuuttihinnoittelusta ja hitaasti suurteholaturilla lataava kWh -hinnoittelusta. Yön yli tai työpäivän ajan tyhjästä täyteen lataukset kannattaa tehdä kWh -hinnoitellusta peruslaturista.