Onko sinulla riski joutua hirvikolariin?

27.08.2021

Vuonna 2020  Suomen tieliikenteessä ajettiin yli 14 000 riistaonnettomuutta. Näissä oli mukana valkohäntäpeuroja, metsäkauriita, hirviä, metsäpeuroja, villisikoja ja kuusipeuroja. Eniten kolaroitiin valkohäntäpeurojen (noin 7000 kpl) ja metsäkauriiden (noin 5000 kpl) kanssa. Hirvikolareita oli reilu 1500 kappaletta.

Rambollin toteuttamasta Hirvieläinonnettomuudet kartalla portaalista voi katsoa onko ajoreiteilläsi ajettu paljon hirvieläinkolareita vuosien 2017-2020 välillä. Voit tarkastella hirvieläinkolareita kartalta pisteinä, aluesummana tai heatmappina sekä eri riistaeläinten mukaan. Yksittäisistä hirvieläinkolaripaikoista on merkitty kk/vv sekä Google streetview näkymä.

Kartoita onko sinulla riski joutua hirvikolariin?

1. Ajatko alueilla ja väylillä joilla on ajettu paljon hirvieläinkolareita? 

2. Ajatko syksyllä usein maantiellä aamu- ja iltahämärässä?

3. Ajatko usein väsyneenä?

4. Ajatko usein maantiellä ylinopeutta? 

5. Onko katseesi ajon aikana usein pois liikenteestä esim. kiinnittyneenä puhelimeen tai auton infotainmentin näyttöön...? 

6. Ovatko kätesi ajon aikana usein pois ratista esim. puhelimessa, kahvimukissa... ? 

7. Onko ajatuksesi ajon aikana usein pois ajamisesta esim. keskittyneenä puheluun, äänikirjaan...? 

Mitä useampaan kysymykseen vastasit kyllä, sitä todennäköisemmin vastasit kyllä myös blogin otsikon kysymykseen. 

Kuinka voit vaikuttaa riskiin?

Kysymyksen 1. riskiin voit vaikuttaa valitsemalla vähemmän kolaroidun väylän mikäli se on mahdollista. Kysymyksen 2. riskiin vaikuttaminen on ainakin työmatkojen osalta hankalaa, mutta kannattaa pohtia vapaa-ajan matkoilla. Kysymysten 3.-7. riskeihin tiedätkin vastaukset ja suurin haaste on tehdä muutoksia totuttuihin tapoihin. Valinta on sinun.

Toimi näin jos olet vaarassa törmätä hirvieläimeen

Jos olet vaarassa törmätä hirvieläimeen jarruta tehokkaasti ja etsi pakoreitti minne voit väistää. Nykyaikaisella autolla voit jarruttaa täydellä teholla myös väistön aikana. Pyri keskittymään uhkan sijaan ratkaisuun. Hännän puolelta väistäminen on usein hyvä valinta, muttei automaattisesti aina. Joskus voi olla niinkin, että hirvi, peura tai kauris on se huonoista vaihtoehdoista paras.

Toimi näin jos saavut ensimmäisenä hirvikolaripaikalle

Jos saavut ensimmäisenä hirvikolaripaikalle, kytke hätävilkut jo lähestyessä. Pue huomioliivi ennen autosta nousemista (olethan varmistanut että se on käden ulottuvilla?). Huolehdi omasta ja muiden ihmisten turvallisuudesta ja soita hätäpuhelu näppäilemällä 112 tai 112 Suomi -sovelluksen kautta. Vie varoitus kolmiot mielellään molemmille puolille onnettomuuspaikkaa riittävän kauas. Mikäli ei ole henkilövahinkoja ja loukkaantunut eläin on paennut metsään, merkitse paikka ripustamalla puun oksaan riistaonnettomuusmerkki tai vaikka muovikassi. Näin helpotat ja nopeutat eläimen jäljittämistä.