Näe ja näy pimeässä

12.11.2019

NÄE 

Valtaosan ajamiseen tarvittavasta tiedosta kuljettaja saa näköaistinsa välityksellä. Pimeällä ajettaessa valon määrän väheneminen hidastaa sekä hahmontunnistusta että visuaalisen tiedonsiirron nopeutta näköaistissa. Lisäksi näöntarkkuus ja kontrastiherkkyys heikkenevät. Ajonopeuden alentaminen on kuljettajalle helpoin tapa kompensoida näitä muutoksia. Suuntaa pimeällä ajaessasi katseesi kauas valojen näyttämän rajalle ja vältä katsomasta kirkkaasti valaistuihin kohteisiin. Verkkokalvon sauvasolut tuottavat hämärässä näköpurppuraa. Sen avulla voimme nähdä myös heikosti valaistuja kohteita. Näköpurppura hajoaa nopeasti valon vaikutuksesta, joten katseen kohdistaminen vastaantulijan valoihin, auton lähelle kirkkaasti valaistuun ajorataan tai kirkkaasti valaistuun mittaristoon aiheuttavat hetken häikäistymisen. Näköpurppuran eli rodopsiinin muodostumiseen kuluu aikaa, joten sopeutuminen takaisin hämärään tapahtuu hitaasti.

HUOLEHDI NÄKÖKYVYSTÄSI

Huolehdi näkökyvystäsi käymällä säännöllisesti näöntarkastuksessa. Hyvätkään ajovalot eivät korvaa heikentynyttä näkökykyä. Uusimmat silmälasitekniikat helpottavat näkemistä vaativissa olosuhteissa, esimerkiksi Zeissin DriveSafe linssit ovat suunniteltu ajamiseen. DriveSafe linssit löydät Lahden Silmäasemasta.

KÄYTÄ VALOJA VIISAASTI

Himmennä pimeällä ja hämärässä mittari- sekä sisävalaistus ja käytä kaukovaloja mahdollisimman paljon muita häikäisemättä. Etusumuvaloista on eniten hyötyä lumipyryssä tai sumussa ajettaessa alhaisella ajonopeudella. Maantienopeudella ajettaessa etusumuvalojen valaisema piennar jää kuljettajan ääreisnäöllä havaitseman alueen ulkopuolelle. Etusumuvalot voivat hyvällä säällä ajettaessa haitata kaukana olevien hämärästi valaistujen kohteiden havaitsemista. 

NÄY 

Varmista että autosi takavalot palavat. Useimmissa uusissa autoissa takavalot eivät pala päivänvalossa kun valokatkaisin on automaattiasennossa. Osassa autoja takavalot eivät pala edes pimeässä jos valokatkaisin on kytketty 0-asentoon.

Kytke takasumuvalo päälle kun edellä ajavan takavalojen havaitseminen vaikeutuu pöllyävän lumen, sateen tai sumun vuoksi. Muista myös kytkeä takasumuvalo pois päältä kun sen käyttö ei ole enää tarpeellista. Hyvällä säällä kirkas takasumuvalo vaikeuttaa takana ajavan havaintojen tekoa.

Heijastinta käyttämällä varmistat näkyvyytesi silloinkin kun poistut autosta. Varaa yllättävän tilanteen varalle heijastinliivit kaikille matkustajille ja sijoita ainakin kuljettajan liivi käden ulottuville. 

Kysy pimeällä ajamisen valmennuksista