Ensimmäinen pitkä matka sähköautolla

31.03.2021

Kun vuoden alkupuolella aloitin sähköautoilun, sain välittömästi useita kommentteja "Kerropa sitten miten matka meni, kun ajat ekan kerran sähköautolla Lappiin yhden pysähdyksen taktiikalla." Silloin jo vastasin, etten aja dieselilläkään Lappiin yhden pysähdyksen taktiikalla. (Vaikka sillä se kieltämättä onnistuisi).  Mitenkö matka Vihdistä Meri-Lappiin meni ja mitä se maksoi? Tästähän se selviää. Eka kerta on aina eka kerta. 

Lähdön jännitys

Myönnän että ennen lähtöä hiukan jännitti A )Toimivatko latauspisteet? B ) Pitääkö auton reitin suunnittelu latauspisteiden osalta paikkansa? C )  Joudunko jonottamaan latausasemilla? 

Volvo ilmoitti matka-ajaksi 10 h 33 min, josta latausajan osuus 2 h. 

Lataukset

1. Lataus Ionioty Neste Karisto, Lahti | Latausteho max 350 kW | Latauslätkä K-lataus

Tähän tuli eka stoppi, koska meillä matkaajilla oli jo tarvetta ihmishuollolle. Suurteholaturin valinta aika täydellä akulla oli aloittelijan täydellinen moka. Täysi akku latautuu hitaasti enkä saanut siis hyödynnettyä latauspisteen suurta tehoa. Tästä syystä maksoin sähköstä kovan hinnan. Tiesin toki tämän jo ennestään, mutta pissahädänhetkellä se unohtui. Matka jatkui välittömästi wc-käynnin ja kahvin haun jälkeen.

Ladattu sähkö 4,5 kWh 9,86 €

2. Lataus McDonalds Tourula, Jyväskylä | Latausteho max 225 kW | Latauslätkä Fortum C&D

Jälleen oli tarvetta ihmishuoltoon ja samalla myös tarpeen ladata akkua. McDonalds on yhdessä Recharge Infran kanssa sijoittanut suurteholatureita ravintoloidensa yhteyteen varsin kattavasti. Nämähän eivät käy niille, jotka eivät käy mäkkärissä ; ) mutta me syötiin hampurilaiset ulkona, pissatettiin koira ja jatkettiin matkaa.

Ladattu sähkö 35,85 kWh 14,50 €

3. Lataus K-Supermarket,  Pihtipudas / Latausteho max 50 kW | Latauslätkä K-lataus

Reissun pisin stoppi oli tiedossa 50 kW pikalaturin vuoksi. Oli hyvä hetki tehdä reipas kävelylenkki koiran kanssa, koska olimme noin puolessa välissä matkaa. Vajaan tunnin päästä jatkoimme virkeinä matkaa. Tällaisia kävelylenkkistoppeja pitäisi pitkällä matkalla tehdä olipa käyttövoima sitten mikä tahansa. Ilman latauksen tarvetta olisimme tehneet tässä vain pikaisen stopin. 

Ladattu sähkö 41,60 kWh 10.12 €

4. Lataus McDonalds Kaakkuri, Oulu | Latausteho max 225 kW | Latauslätkä Fortum C&D

Vuorossa oli pakollinen lataus, koiran pissatus, kahvitauko ja tuliaisten haku. Otin akkuun sen verran latausta että seuraavan päivän työmatka Meri-Lapista Ouluun onnistuu ilman jännitystä.

Ladattu sähkö 52,83 kWh 21,50 €

Yhteenveto

Itse pitkän matkan ajaminen on samanlaista maisemien katselua käyttövoimasta riippumatta. Sähköautolla matka-aika piteni dieseliin verattuna noin puolella tunnilla. Uusi kokemus ja yksi pitkä kävelylenkkitauko saivat matkan tuntumaan totuttua lyhyemmältä. Mikään ennakkohuoleni ei toteutunut. A ) Kaikki lataukset onnistuivat kerrasta latauslätkää vilauttamalla ja jokaisessa latauspisteessä oli selkeät toimintaohjeet. B ) Auton reitin suunnittelu (Googlen käyttöjärjestelmä) toimi superhienosti. En noudattanut orjallisesti alun reittisuunnitelmaa ja Google reagoi muutoksiin tarkasti. Akun varaustila oli jokaisella latauspisteellä 1 % enemmän kuin minkä Google alkuun ilmoitti. C ) Olin ainoa lataaja jokaisella latauspisteellä. Lomien ja juhlapyhien meno- ja paluuliikenteessä tilanne on varmasti toinen.

Perillä oli reilu puoli akullista sähköä ja ilman seuraavalle päivälle lataamaani sähköä olisi auton antama arvio matka-ajasta ollut todella tarkka. 

Katsoin ennen lähtöä vertailuksi matkasuunnitelman ABRP:stä  (A Better Routeplanner) ja se oli matka-ajan suhteen lähes tunnin verran ylioptimistinen. Ero auton tietämään matka-aikaan tulee varmaan siitä ettei ABRP tiedä auton lämpötilan pyyntiä, akun lämpötilaa eikä ajotapaa kuten auto tietää. Ehkä se ei myöskään tunne tietöitä (joita tällä reitillä riitti) kuten Googlemaps tuntee.

Onko Volvo XC40 Recharge P8:sta matka-autoksi? Kyllä, mikäli on valmis pitämään taukoja.

Keskikulutus 22,6 kWh | Keskinopeus 85 km/h | Lämpötila  +2 - +7 °C  Voimakas sivutuuli | Auto täyteen kuormattu | Nastarenkaat