Renkaiden urasyvyys

22.08.2022

Elokuun loppupuolen "Must to do" on renkaiden urasyvyyden tarkistus

Nykyaikainen auto kertoo lähes kaikesta kun jokin vaatii huoltoa tai korjaamista. Renkaiden urasyvydestä se ei kuitenkaan osaa kertoa, onneksi tämä tarkistus on helppo ja nopea tehdä itse.

Sen varassa ei kannata elää, että huollossa tai renkaiden vaihdossa 5 kk sitten asiasta ei mainittu. Vastuu on kuljettajalla ja kyse on sekä omasta että muiden turvallisuudesta. 

Kesärenkaiden kulutuspinnan pääurien syvyyden tulee Tieliikennelain mukaan olla vähintään 1,6 millimetriä (kuvassa punaisilla ympyröillä merkityt kohoumat ovat 1,6 mm).

Turvallisuussuosituksena on että renkaiden urasyvyys on vähintään 4 mm. Tämän jälkeen vesiliirron riski alkaa kasvaa huomattavasti renkaiden kuluessa. 

Kaikissa rengasmerkeissä ei ole kuvan mukaisesti (kuvassa punaisella suorakaiteella merkitty) kuluneisuuden tarkistusta varten millimetrejä merkittynä, tällöin urasyvyyden voi tarkistaa helposti laittamalla 2 € kolikon renkaan pitkittäis- eli pääurien väliin. Kolikon hopeareunus on 4 mm. 

Mikäli urasyvyys on alle 4 mm tai lähellä sitä, ei kesärenkaiden uusimista kannata jättää kevääseen. Syyssateet tulevat varmasti ja kesärenkailla tullaan ajamaan vielä keleistä riippuen seuraavat 2-3 kk.