Tunnetko uudet talvirengasmääräykset?

06.10.2020

Tieliikennelaki uudistui 1.6.2020 ja yksi uudistuksista koski mm. henkilö- ja pakettiauton talvirenkaiden käyttöä.

Talvirenkaita on nyt käytettävä marraskuun ensimmäisen ja maaliskuun viimeisen päivän välisenä aikana kun keli tai sää sitä edellyttävät. Samana ajanjaksona saa käyttää nastarenkaita. Toki talvirenkaita saa käyttää muunakin aikana ja nastarenkaitakin mikäli keli sitä edellyttää.

Tervetullut uudistus mahdollistaa ajamisen keliin sopivilla renkailla läpi vuoden, mutta meiltä tienkäyttäjiltä vaaditaan nyt entistä suurempaa vastuuta omasta ja muiden turvallisuudesta.

Osin talvirengasmääräykset tiukkenivat, sillä aiemmin sai ajaa marraskuussakin kesärenkailla vaikka keli olisi ollut talvinen, enää ei.

Osin talvirengasmäärykset lieventyivät, sillä kesärenkaita saa käyttää vaikka läpi talven mikäli autoilee vain niinä päivinä kun keli ja sää ovat kesäiset.

Renkaiden vaihdon yhteydessä on syytä tarkistaa renkaiden kunto.

Talvirenkaat kannattaa uusia kun urasyvyys on alle 5 mm, nastoja puuttuu paljon tai ne ovat kovin kuluneet. Mikäli talvi ja renkaiden vaihto antavat odottaa, on muistettava huolehtia kesärenkaiden kunnosta. Kesärenkaat kannattaa uusia kun pitkittäisten urien syvyys on alle 4 mm. Mittariksi riittää 2 € kolikko, jonka hopeareunus on 4 mm.

Syksyn ja alkutalven keleissä, hämärässä ja sorkkaeläinten seassa sompaillessa voivat hyväkuntoiset keliin sopivat renkaat erottaa läheltäpiti -tilanteen kolarista.