Tarkkana kuin porkkana

06.08.2020

Ensi viikolla arviolta 60.000 ekaluokkalaista aloittaa koulunsa.

Aamuisin ja iltapäivisin liikenteessä on pian yhteensä puoli miljoonaa peruskoululaista, satatuhatta lukiolaista ja yli kaksisataatuhatta ammatillisen koulutuksen opiskelijaa. Tämä edellyttää meiltä kaikilta tienkäyttäjiltä erityistä huolellisuutta ja huomaavaisuutta. Me yhdessä, sinä ja minä, vaikutamme omalla toiminnallamme siihen tuntuuko koulutie pienestä koululaisesta pelottavalta vai turvalliselta.


Kuulokkeet korviin ja paina playta! Parin vuoden takainen Volvon video on taas niin ajankohtainen, että reilut kolme minuuttia kannattaa käyttää sen katsomiseen.


Uuteen Tieliikennelakiin on kirjattu tienkäyttäjän ennakointivelvollisuus, jonka mukaan "Tienkäyttäjän on ennakoitava toisten tienkäyttäjien toimintaa vaaran ja vahingon välttämiseksi ja sovitettava oma toimintansa sen mukaisesti sujuvan ja turvallisen liikenteen edistämiseksi." Nyt tämä velvollisuus korostuu kun liikenteeseen tulee pieniä tienkäyttäjiä, joiden kyvyt toimia aina liikennesääntöjen mukaan ovat rajalliset.

Myös suojatiepykälään tuli muutoksia. Suojatietä ajoneuvolla suojatietä lähestyttäessä on noudatettava erityistä varovaisuutta ja jos näkyvyys suojatielle on rajoittunut esimerkiksi vastakkaisella puolella olevan ajoneuvon tai muun syyn vuoksi on hidastettava ja tarvittaessa pysäytettävä ennen suojatietä.

Autoilijalle kolme muistettavaa turvallisen koulutien varmistamiseksi

  1. Pidä katse tiellä, kädet ratissa ja ajatukset ajamisessa
  2. Noudata nopeusrajoituksia
  3. Huomioi suojatiet jo kaukaa

...Yeah, let´s see what happens.